Tefecilik suçu T.C.K’nın 241. Maddesinde düzenlenmiştir. Tefecilik, kazanç elde etmek amacıyla bir kişiye borç para verme suçu olarak tanımlanmaktadır.
Tefecilik suçu iki taraflı bir anlaşma sonucu ortaya çıkmaktadır. Tefecilik suçunun bir tarafında kazanç elde etmek için borç para veren i, diğer tarafında ise herhangi bir sebeple paraya ihtiyacı olan borç alan bulunmaktadır.
Tefecilik suçu günümüzde farklı eylemlerle ortaya çıkabilmektedir. Tefecilik suçunun faili doğrudan faizle borç para verebilir, senet veya çek kırdırabilir ya da günümüzde yaygın örneği olan pos cihazından kartla para çekmek suretiyle belli bir komisyon alma şeklinde gerçekleşebilmektedir.
Tefecilik suçunun mağduru faiz karşılığında borç alan kişidir. Günümüzde özellikle kredi, kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişiler, banka sicilleri bozulduğundan dolayı bankadan kredi çekemedikleri için yasal olmayan bu yola başvurabilmektedirler. Tefecilik suçu karşılığında fail, mağdurdan aldığı para karşılığında senet almaktadır. Bu senetler genelde alınan borç paranın çok üstünde meblağlı senetlerdir ve çoğunlukla ödenemeyen senetlerdir.
Tefecilik suçunun mağdurları çoğu zaman aldıkları borç parayı ödeyememektedirler. Bunun sebebi de alınan borç para ile geri ödenmesi gereken meblağ arasında büyük farklılık olmasından kaynaklanmaktadır. Tefecilik suçunun faili, mağdurun borcunu ödememesi üzerine elinde bulunan çek ya da senetleri icra takibine koymakta ve sonrasında mağdur tarafından tefecilik suçundan soruşturulması yönünde şikayet edilmektedir.
Tefecilik suçu soruşturmasında failin evinde veya işyerinde yapılan aramada ele geçirilen belgeler, tefecilik suçunun ispatı bakımından en önemli delile dayanmaktadır. Herhangi bir hukuki ilişkiye dayanmayan belgeler, çoğu zaman tefecilik suçunun varlığı için delil teşkil etmektedir.
Tefecilik suçu, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi suçlardan değildir. Mağdurun yargılama aşamasında şikayetini geri alması sonucu değiştirmemektedir. Tefecilik suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleri’dir. Tefecilik suçunda zamanaşımı süresi 8 yıldır.
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.